Jover valora l’acord dels bancs per mitigar la pujada de les hipoteques

MIEUX FISCAL INVESTISSEMENT EN ANDORRE. Andorre propose des avantages multiples et permet aux entreprises et aux personnes physiques de se libérer de la pression fiscale considérable exercée par l’administration fiscale. Mieuxfiscal est spécialisé dans l’optimisation et l’expatriation fiscale afin de redonner de l’oxygène aux entreprises et aux particuliers. La Principauté d’Andorre : un pays coopérant à faible fiscalité Créer son entreprise en Andorre. Devenir résident andorran. La Principauté d’Andorre : un pays coopérant à faible fiscalité. Malgré les idées reçues, Andorre n’est pas un paradis fiscal, mais un pays coopérant à faible fiscalité. En 2015, la France et l’Andorre signent une convention de non double imposition. Andorre respecte par ailleurs l’échange d’information sur des données fiscales des non-résidents ainsi que la déclaration des bénéficiaires effectifs : Andorre et ses agents économiques sont en conformité avec l’ensemble des directives internationales.

Jover valora l’acord dels bancs per mitigar la pujada de les hipoteques

Jover valora l’acord dels bancs per mitigar la pujada de les hipoteques

Jover valora l’acord dels bancs per mitigar la pujada de les hipoteques

Jover valora l’acord dels bancs per mitigar la pujada de les hipoteques

El ministre de Finances, Eric Jover, va valorar “molt positivament” l’acord sectorial signat encara no fa quinze dies per les tres entitats bancàries del país per tal d’implementar mesures per pal·liar els efectes negatius de l’increment dels tipus d’interès en les hipoteques per a l’habitatge habitual per a les famílies especialment vulnerables. 

“És una molt bona cosa que al final els bancs hagin assumit una mesura que fins i tot afecta els seus comptes”, va destacar Jover, que va explicar que des del Govern “ens vam posar a disposició per si calia algun marc legal i ens van dir que no, que en principi el conveni sectorial ja els donava cobertura”.

El ministre va recordar que arran de l’escalada de l’euríbor, l’indicador utilitzat entre d’altres per les hipoteques, i l’impacte que podia tenir per a aquelles famílies que tinguessin contractada una hipoteca variable i que els toqués revisar-la, ja que la quota se’ls podria arribar a incrementar de forma considerable, l’Executiu estava treballant amb els bancs i també amb el supervisor, és a dir l’Autoritat Financera Andorrana, per “veure què es podia fer i què no es podia fer” per mirar de reduir aquest impacte.

Malgrat la bona voluntat, la situació no era la mateixa que quan es van adoptar mesures durant la Covid. En aquest sentit, Jover va explicar que, a diferència d’aleshores, ara “veiem que no és una mesura generalitzada a nivell europeu, ni molt menys”, i que de fet, “els únics que ho han fet és Espanya i a Portugal s’està treballant també alguna cosa, però a la resta d’Europa no s’està treballant”.

A més a més, el titular de Finances va revelar que la voluntat del Govern és que qualsevol mesura que s’arribés a concretar no tingués un impacte en els comptes de les entitats bancàries. “Sortíem del paradigma de toquem les hipoteques amb l’objectiu que això no tingui un impacte tampoc en les provisions dels bancs”, va precisar el ministre, que va recordar que quan una entitat renegocia una hipoteca aquesta passa a considerar-se “que és de mala qualitat” i per tant “el banc ha d’aprovisionar més”.

En aquest sentit, Jover va remarcar que la “solució que s’ha fet a Espanya té un impacte sobre els comptes dels bancs i no és una mesura neutra com la que es va fer amb la Covid quan tot Europa es va posar d’acord, amb matisos als diferents llocs, que es podia renegociar els crèdits sense que això volgués dir una pèrdua de qualitat dels elements hipotecaris”.

Així mateix, el ministre va destacar que durant les converses per abordar aquesta qüestió, “des del sistema financer se’m diu que no hi ha un increment de la morositat, i que no semblaria per tant que hi hagués un impacte”, a la vegada que se li fa arribar també que “independentment de les mesures que es proposin des del Govern, ells ja ens asseguren que continuaran treballant amb els mecanismes habituals de renegociació interna”.

Possibilitat d’ajornar la quota fins a dos anys

L’acord sectorial assolit per les tres entitats bancàries preveu que aquells clients amb hipoteques variables formalitzades amb anterioritat al 15 de desembre del 2022, i que compleixin les condicions fixades, puguin optar per un ajornament del pagament de la quota hipotecària fins a un màxim de dos anys. Així, per poder gaudir d’aquesta opció, cal que el conjunt d’ingressos dels membres de la unitat familiar no superi els 32.000 euros anyals; que la quota hipotecària sigui superior al 30% dels ingressos de la unitat familiar, i que la quota del préstec s’hagi incrementat almenys un 30% per l’increment de tipus d’interès produït des de mitjans del 2022. D’aquesta manera, un cop aprovada la sol·licitud es formalitzarà una novació del contracte del préstec que estipularà un període de carència d’un màxim de dos anys. Durant aquest temps de carència es diferirà l’amortització de capital corresponent, i només s’haurà de pagar l’import corresponent als interessos.

LLEGIR MÉS: https://www.bondia.ad/economia/jover-valora-lacord-dels-bancs-mitigar-la-pujada-de-les-hipoteques

Escanea el código