Govern i bancs estudien com mitigar l’encariment de les hipoteques
Govern i bancs estudien com mitigar l’encariment de les hipoteques
Així, segons ha avançat avui el ministre de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover, el Govern i els bancs estan estudiant mesures per mirar de limitar l’encariment de determinades tipologies d’hipoteques. D’aquesta manera, i seguint també el que fan els països veïns, “estem treballant amb els bancs per veure si és possible desenvolupar mesures per poder ajudar certes tipologies d’hipoteques a ser menys sensibles als tipus d’interès”, ha detallat el ministre, que ha assegurat que en les converses mantingudes han constatat que hi ha “una bona voluntat per part del sector” per tal de poder trobar mesures “dins del marc estricte i normatiu” que vagin en aquesta direcció.
En aquesta línia, Jover, que ha considerat que la situació actual “és diferent” a la que es va viure l’any 2008, ja que “la pròpia gènesi de la crisi també és diferent”, ha advertit que caldrà ser “curós” amb les mesures que es puguin adoptar perquè és indispensable “garantir que les mesures desenvolupades siguin homologables internacionalment” per tal que no sigui possible una “interpretació des de la normativa financera o comptable que pugui fer pensar que el sistema no és prou resilient” o que es pugui tenir la sensació que “el que es fa és encobrir un préstec de mala qualitat”.
Jover, que ha remarcat que a Andorra la morositat “es manté en un percentatge molt baix i no s’ha notat un increment en els darrers mesos”, no ha volgut avançar, però, per on passarien aquestes mesures per mitigar l’impacte de la pujada dels tipus d’interès a les hipoteques, si bé s’ha referit a una de les possibilitats que s’està estudiant també als països veïns, com és la de “mantenir les quotes constants”. Així, ha continuat el ministre, “tots els interessos que es meritin s’acabarien pagant al final, allargant la duració del préstec”, una opció que permetria “no incrementar la pressió de les famílies”.
Pròrroga automàtica dels ajuts al lloguer de l’habitatge per un any
Amb la voluntat de “facilitar tràmits” als ciutadans i tenint en compte la situació del mercat de l’habitatge de lloguer residencial, el Govern ha acordat avui la pròrroga automàtica dels ajuts per a l’habitatge de lloguer i els ajuts a l’habitatge de lloguer per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania, segons ha explicat el ministre portaveu. Eric Jover, que ha recordat que aquestes ajudes tenen una durada fins al 31 de desembre del 2022, ha remarcat que la iniciativa de prorrogar-los fins al 31 de desembre del 2023 s’adopta amb l’objectiu de garantir que les persones puguin continuar fer front a la despesa del seu habitatge de lloguer.
Tot i aquesta pròrroga, el ministre ha deixat clar que el Govern podrà dur a terme totes les comprovacions que consideri necessàries per verificar que se segueixen complint els requisits que van originar el dret a percebre qualsevol dels ajuts esmentats. I ha advertit que si en el curs de les comprovacions es constaten canvis en la situació personal o familiar de la persona beneficiària, la prestació prorrogada quedarà extingida, d’acord amb els procediments vigents.
D’altra banda, Jover ha informat que el consell de ministres ha acordat treure a licitació les obres de condicionament de l’edifici Solà d’Enclar per destinar-lo a habitatges amb suport del Pla Integral de Salut Mental i Addicions (Pisma). El ministre, que ha remarcat que aquesta licitació és possible gràcies al crèdit extraordinari d’1,05 milions d’euros aprovat pel Consell General a principis d’octubre, ha recordat que el 2018 es va adjudicar el projecte de millora de l’edifici per ubicar-hi el CREI, que ocupa quatre de les sis plantes. El projecte preveu la distribució integral de les dues plantes restants amb diferents tipus de pisos segons el suport necessari, i amb una previsió de 5 i 9 habitatges respectivament. També es preveu la substitució de l’escala exterior per adequar-la al nou ús de l’edifici.
LLEGIR MÉS: https://www.bondia.ad/economia/govern-i-bancs-estudien-com-mitigar-lencariment-de-les-hipoteques