El Comú d’Ordino aprova un pressupost de 20 milions amb un dèficit de 4,8

MIEUX FISCAL INVESTISSEMENT EN ANDORRE. Andorre propose des avantages multiples et permet aux entreprises et aux personnes physiques de se libérer de la pression fiscale considérable exercée par l’administration fiscale. Mieuxfiscal est spécialisé dans l’optimisation et l’expatriation fiscale afin de redonner de l’oxygène aux entreprises et aux particuliers. La Principauté d’Andorre : un pays coopérant à faible fiscalité Créer son entreprise en Andorre. Devenir résident andorran. La Principauté d’Andorre : un pays coopérant à faible fiscalité. Malgré les idées reçues, Andorre n’est pas un paradis fiscal, mais un pays coopérant à faible fiscalité. En 2015, la France et l’Andorre signent une convention de non double imposition. Andorre respecte par ailleurs l’échange d’information sur des données fiscales des non-résidents ainsi que la déclaration des bénéficiaires effectifs : Andorre et ses agents économiques sont en conformité avec l’ensemble des directives internationales.

El Comú d’Ordino aprova un pressupost de 20 milions amb un dèficit de 4,8

El Comú d'Ordino aprova un pressupost de 20 milions amb un dèficit de 4,8

El Comú d'Ordino aprova un pressupost de 20 milions amb un dèficit de 4,8

El Comú d’Ordino aprova un pressupost de 20 milions amb un dèficit de 4,8

El Comú d’Ordino ha aprovat aquest migdia un pressupost de prop de 20 milions d’euros per a l’exercici 2023 amb un dèficit previst de 4,8 milions, un dèficit però que es preveu cobrir amb els romanents de tresoreria acumulats, segons ha destacat la consellera de Finances, Maria del Mar Coma.

Així, la corporació preveu uns ingressos de 15.141.770 euros, unes despeses corrents de 11.740.095 euros, i unes despeses de capital de 7,1 milions, 5,6 corresponents a inversions reals i 1,5 a transferències de capital. Entre les inversions, destaca la partida de 3 milions  per a la construcció d’un aparcament vertical a la urbanització de la Unitat d’Actuació 21 que està situada a la carretera del coll d’Ordino, on anteriorment la corporació havia previst la instal·lació d’una residència geriàtrica. “Fem les inversions que considerem oportunes i aquesta es fa en una zona de creixement d’Ordino. Pensem que és una inversió vàlida i molt ben invertida” ha assegurat el cònsol major, Josep Àngel Mortés. 

El consell de X’Ordino, Enric Dolsa, ha comentat que “amb els preus que hi ha al mercat i la problemàtica que hi ha en l’àmbit de país, ara no és el moment de construir aquest aparcament” i ha apuntat que “seria millor esperar un any i mig o dos”. “Es podrien destinar aquests milions a rebaixar el préstec d’11 milions d’euros” ha puntualitzat. De fet, l’aparcament tindrà un cost total de 5,5 milions d’euros, i s’acabarà de finançar durant l’exercici relatiu al 2024.

El conseller de X’Ordino també ha criticat el fet que la corporació hagi augmentat els preus públics –en especial ha fet incidència a la guarderia i al centre esportiu, que ha augmentat les quotes un 10%– i ha admès que aquest, juntament amb el punt de l’aparcament, han estat els punts que l’han portat a votar en contra dels comptes. “S’ha fet l’augment en funció de la pujada generalitzada, és a dir, un 3,5%” ha justificat per la seva banda la consellera de Finances. “Feia anys que el Comú d’Ordino no apujava preus, ni tan sols estàvem augmentant l’IPC” ha destacat Coma. A més, Dolsa també s’ha mostrat en desacord pel fet que un 22,74% dels ingressos previstos per a l’exercici 2023 provinguin de la recaptació de llicències de construcció, un fet destacat també pel conseller de Movem Ordino, Jean Michel Armengol.

Quant a la resta de partides previstes per a l’exercici de l’any vinent destaquen la renovació de l’Hotel Casamanya (312.500 euros), la renovació de voravies de la parròquia (602.000 euros), l’ampliació del camí de Sornàs (190.000 euros), les millores d’eficiència energètica (161.000 euros) i les actuacions a parcs infantils (73.000 euros). 

Pel que fa a l’endeutament, es preveu el retorn d’uns 985.000 euros. A un any vista, el 31 de desembre de 2023, l’endeutament del Comú es preveu de 8.746.965 euros que juntament amb la part que li correspon al Comú de l’endeutament de Secnoa, uns 2.900.000 euros, l’endeutament total pot ser d’11.646.965 euros, el que suposa un 93,14% del sostre d’endeutament.

LLEGIR MÉS: https://www.bondia.ad/economia/el-comu-dordino-aprova-un-pressupost-de-20-milions-amb-un-deficit-de-48

Escanea el código