Govern decidirà sobre l’increment salarial per la manca d’acord al CES

MIEUX FISCAL INVESTISSEMENT EN ANDORRE. Andorre propose des avantages multiples et permet aux entreprises et aux personnes physiques de se libérer de la pression fiscale considérable exercée par l’administration fiscale. Mieuxfiscal est spécialisé dans l’optimisation et l’expatriation fiscale afin de redonner de l’oxygène aux entreprises et aux particuliers. La Principauté d’Andorre : un pays coopérant à faible fiscalité Créer son entreprise en Andorre. Devenir résident andorran. La Principauté d’Andorre : un pays coopérant à faible fiscalité. Malgré les idées reçues, Andorre n’est pas un paradis fiscal, mais un pays coopérant à faible fiscalité. En 2015, la France et l’Andorre signent une convention de non double imposition. Andorre respecte par ailleurs l’échange d’information sur des données fiscales des non-résidents ainsi que la déclaration des bénéficiaires effectifs : Andorre et ses agents économiques sont en conformité avec l’ensemble des directives internationales.

Govern decidirà sobre l’increment salarial per la manca d’acord al CES

Govern decidirà sobre l’increment salarial per la manca d’acord al CES

Govern decidirà sobre l’increment salarial per la manca d’acord al CES

Govern decidirà sobre l’increment salarial per la manca d’acord al CES

Demà o la setmana vinent, però serà Govern qui farà la proposta sobre els increments salarials de cara al 2023 perquè no hi ha hagut acord al si del Consell Econòmic i Social (CES). Així ho han  manifestat aquesta tarda tant els sindicats com la patronal. La patronal el que sí accepta ara és traslladar la inflació, que segurament quedarà entre el 6 i el 7%, “únicament i exclusivament al salari mínim”, però no a la resta de salaris, ha declarat el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, a la sortida de la reunió. Per contra, des de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) es manté la proposta d’augmentar tots els salaris un 5% durant quatre anys “i al final la tercera paga”, ha recordat el seu secretari general, Gabriel Ubach. Això sí, amb la novetat que els salaris alts de 4.000 o 5.000 euros s’apugin per sota d’aquest 5%.

Entrant més al detall, la presidenta de l’associació de comerciants de l’eix central, Sònia Yebra, ha insistit en la idea que siguin les empreses les que puguin fer la seva graella de salaris, de manera que la seva proposta d’increments salarials es pugui ajustar als seus comptes de resultats tenint en compte els augments de despeses per  temes energètics, de transport i dels mateixos productes. La finalitat és que tant empreses com treballadors puguin sobreviure. En el cas del sector comercial, ha afegit, a causa de la manca d’obra ja “s’està autoregulant”. 

Per la seva banda, Ubach ha advertit que organitzaran mobilitzacions perquè “la cosa s’està escalfant”. Com que d’una banda la patronal nega l’evidència de la pèrdua del poder adquisitiu dels treballadors, i de l’altra, considera que l’Executiu és el principal causant de la situació per les polítiques neoliberals de DA, si el Govern gira l’esquena als treballadors, “si cal sortir al carrer, sortirem”. Tot dependrà de la decisió que prengui sobre l’apujada salarial i dels lloguers.

Quant a l’augment dels lloguers, segons Ubach s’haurien d’apujar proporcionalment. Així, si hi ha gent que està bé i té lloguers molt econòmics, aquests “haurien de pujar una mica més que els que estan totalment desbocats i són purament especulatius”. Per la seva banda, Cadena ha assenyalat que el seu compromís és trobar una posició comuna a tota la patronal i de cara a la setmana que ve tindran una proposta “que ara no us puc avançar”.

Ubach: “Si hi ha talls de llum, s’haurien de desenvolupar ajudes”
Si hi ha un tall de llum, qui haurà d’assumir les conseqüències del que això suposi, l’empresa, el treballador, ambdós i com? Aquest ha estat un altre dels temes que s’han tractat avui al Consell Econòmic i Social però encara no hi ha una proposta definida sobre com aniran les coses. Almenys així es desprèn de les declaracions d’Ubach, Cadena i Yebra. Segons el Govern, si s’arriba a aquest extrem, s’ha d’aplicar el que diu el Codi de relacions laborals per a casos de força major, però no per tres mesos com allà es preveu, sinó 15 dies. 

Des del punt de vista dels treballadors, Ubach ha insistit que en cas de tancament d’empreses pels talls de subministrament elèctric “s’haurien de desenvolupar tota una sèrie d’ajudes com es va fer amb el tema de la Covid”. Ara bé, on són els comitès d’empresa?, s’ha demanat. Per aquest motiu va insistir que s’hauran de fer tota una sèrie de previsions. “Que es facin uns crèdits per a les empreses i si no els poden tornar no passa res, com ja hem vist”, ha proposat.

Des de la patronal s’ha informat que s’han d’acabar de definir quines seran les compensacions o les ajudes que hi pugui haver per a treballadors i empreses afectades. “Esperem que no s’arribi ni a aquests 15 dies per causa de força major”, ha dit Cadena, ja que llavors podrien ser les mateixes empreses les que decidissin sobre el trasllat de les hores no treballades a uns altres dies, per exemple. En aquest sentit, Yebra ha insistit en la necessitat de fer “molta pedagogia sobre l’estalvi a la població per no arribar a tancaments d’empreses” i ha confirmat que s’ha demanat als comerços que ja apliquin mesures. En qualsevol cas, Cadena ha refermat que cal estar preparats i “tenir les eines per poder aplicar a treballadors i empreses”.

LLEGIR MÉS: https://www.bondia.ad/economia/govern-decidira-sobre-lincrement-salarial-la-manca-dacord-al-ces

Escanea el código